UTOPIA

Det Litterære Udstillingshus (2016)

En mand flygter fra Utopia og søger tilflugt på et bibliotek. Han beslutter sig for at lede i bøgerne efter indgangen til et nyt Utopia. Men hvorfor er han flygtet? Og kan man overhovedet tillade sig at flygte fra det sted, der skulle være det bedste af alle steder? Måske er biblioteket den ultimative form for utopi?

UTOPIA leger med paradokser og fabulerer frit over Thomas Mores 500 år gamle bog Utopia og hans stadig aktuelle begreb ‘utopi’. Opgaven var at lave en skalérbar udstilling, som ingen gæster på biblioteket kunne undgå at bemærke. Til udstillingen blev der lavet en ‘utopiavis’ som ud over oplysninger om Thomas More også indeholdt et fiktivt interview med flygtningen. Rundt om på biblioteket kunne desuden høres flygtningens lyddagbog og via en telefonsvarer blev man opfordret til at skrive gode råd i en bog.

UTOPIA blev til som en del af ‘Det Litterære Udstillingshus’ – et samarbejde mellem Albertslund, Frederiksberg og Helsingør Bibliotek støttet af Kulturstyrelsen. Udstillingen blev vist på alle tre biblioteker i løbet af 2016 og i 2017 på Birkerød Hovedbibliotek.

Koncept og udførelse: Betina Birkjær & Luise Midtgaard. Samarbejdspartner: Albertslund Bibliotek v/ Sigrid Radisch Bredkjær & Lene Kaalund. Lyddesign: Morten Barfod Søegaard. Stemme: Niels Erling. Foto: Luna Park & Sigrid Radisch Bredkjær