INSTALLATIONS KUNSTNER

Hvordan kan jeg skabe rum, som med sine stemninger giver gæsten lyst til at gå på opdagelse, dvæle, undres og genkende? Lyst til at skabe sin egen historie. Finde sit eget rum. Jeg synes, at det er en fryd, at skabe fortællende rum, som appellerer til menneskets lyst til at interagere med sine omgivelser – til at sidde, ligge, kravle, lytte, kigge, dufte – fordybe sig og fortabe sig i nuet. Alt det som børn gør så glimrende uden vores hjælp men som vi som voksne skal have et lille skub til at genfinde.

Som barn elskede jeg at bygge byer af træklodser, smølfehuse, pinde, og hvad jeg ellers kunne finde af materialer i alle tænkelige afskygninger. Der er derfor ikke noget at sige til, at jeg allerede i 1997 blev tryllebundet af Enrique Vargas visuelle mastodont-værk Oráculi, og at jeg blev nødt til at følge den vej, da chancen bød sig. Også selvom det betød endeløse timer med at hænge molton op i halvmørke, lappe huller og balancere på gamle stiger. Belønningen kom i form af forvandlinger og leg med alt, hvad man kunne finde på pulterkammeret, i køkkenet og rundt om den gamle millitærbygning El Pólvorin i Barcelona. Papir, stofrester, skygger, en gammel kuffert, træ, jord der blev til eventyrhytter, hemmelige huler, fortryllede haver og magiske gange.

Selv om jeg nu fokuserer på at være kunstnerisk leder for Luna Park Scenekunst og mit forfattervirke, gør jeg selvfølgelig stadig brug af mit blik for visuelle detaljer i mit arbejde. 

Betina Birkjær – Mini-a-Tours

Foto: Ard Jongsma